Создайте подобный сайт на WordPress.com
Начало работы

Колобки для Кощія

dbbbcdd799b6

Продовжуючи тему обрядових страв

Зовсім скоро будемо пекти Колобока. Потому як час такий) .. не встигнеш і озирнутися а й Імболк і Бригітині дні і Велесові святки … полетять свята захопивши лютий у оберемок, аж до весняного рівнодення. … А поки у нас колобки предстоят..30 січня, якщо хто не пам’ятає ..
У церковному календарі це — Афанасій..Афанасївські морози — сама люта зима або з грецької- Атанатос — Безсмертний) .. Кощеюшка) Ось для нього то і Колобок печем.Не даремно він тікав від усіх Велесових звірів і від вовка і від ведмедя .. і від Зайця, про цей образ трохи ближче до весни поговоримо.
Заміс колобка в цьому році особливо символічний — 31 січеня затемнення.
Що дарують нам ці магічні дні?) Атанор — алхімічна піч для Великої Роботи. Атанор отримало свою назву від грецького Атанатос, що означає безсмертний. Саме ця піч дозволяла проводити трансмутації первоматерии, саме в ній алхіміки отримували свій філософський камінь.
Аби тільки не запекти в печі наш Колобок до стану Філософського каменю), а то тільки й залишиться, що філософськи на нього дивитися)
І в об’єднання теми Греції, Великої Роботи,, Філософського каменю, Кощія Безсмертного, черепів. печі і колобка —
Птах Рох, що оспівана поетами, кружляє вперто
І стискає в пазурах своїх голову першу — череп Адама.
Г. Аполлінер
Пірнути можна все глибше і глибше … ..разгортуючи спіраль-торнадо образів і символів.
Повернемося до Колобка і власне до рецепту колобка.Тісто прісне, без цукру, вірніше  його і солі йшло дуже мало, а в зовсім древніх швидше за все його і зовсім не було, тісто бездріжджове ,, з великим вмістом тваринних жирів. Раніше в нього йшов (лой)перетоплений яловичий жир, потім поступово його замінили маслом. і ще в нього додають багато яєць, так що колобок це дуже ситний, зимовий вид випічки .Не знаю що там баба мела та шкребла, але в колобок додавали найкраще борошно, те, яке називали крупчатка. Це в ідеальному варіанті. В випадку «помела і пошкребла» це мабуть ті колобки що готували з будь-яких залишків.( були й такі)
Колоб (або, як ласкаво його прозвали, «колобок») — хлібний шар з декількох сортів борошна. колобкі з залишків пекли не завжди, а лише коли на звичайний хліб не вистачало інгредієнтів. На колобок йшли залишки різного борошна — все, що було в будинку, а ще все поскребкі діжі, які зазвичай залишалися на закваску.

При повному рецепті   виходив надзвичайно пишний, ніздрюватий, м’який, пропечений і довго не черствеющій хліб.
Даю обидва рецепта разом) старовинний -3 лопатки крупічной борошна, 25 яєць і 3 гривенки яловичого жиру …
варіації на тему: Борошно 2 склянки — 320 г (3 малі полугрівенкі — 1 лопатка) — краще змішати пшеничне, житнє, і гречане;
200 г вершкового масла (або 1 полугрівенка велика )або сметана (0,5 склянки) і масло вершкове (100-150 г);цукор (0,5 склянки); сода на кінчику ножа або трохи дріжджовий закваски — 50 г дріжджів ,щепотка солі, 6 яіц..або  без яєць в більш бідному варіанті. вода, молоко, кефір..на ваш розсуд , або що є вхаті,  приблизно склянку,
Вимісити тісто, якщо додавали дріжджі, поставити  в тепле місце, накривши рушником і дати тісту підійти .Колобок трохи обмякне. Слід його знову замісити, додаючи борошно. Тісто знову закатати в тугу кулю і залишити в теплому місці, прикривши рушником. Коли воно знову підніметься, повторити обминання.
Поділити ,скачати кульки змочити водою, пекти в духовці, розігрітій до 200 градусів близько півгодини. може і довше якщо тісто щільне.
Готовий колобок змастити гарячою водою, закрити рушником і дати вистоятися 30-40 хвилин.
Казковий колобок не зовсім вже й бідний — він «на сметані мешон», в деяких текстах ще й «на маслі пряжон», це той варіант коли тісто не пекли, а як пончики пряжіли — смажили в глибшому шарі жиру, масла. навіть були спеціальний посуд з опуклим дном для пряжіння.

На завершення мій рецепт:
Борошно -2ст. Сметана -0,5 ст. Масло вершкове 100-150 гр. Цукор -0,5 ст. Сода на кінчику ножа ..
або дріжджовий:
Борошно — 200 г.Молоко — 50 мл. Кефір — 50 мл. Дріжджі сухі — 3 г
Цукор — 1/2 ч. л. Сіль — щіпка Яйце — 1 шт. -желток)
Рослинна олія — ​​1 ст.л. Вершкове масло — 1 ч. л.
Ретельно перемішуємо і замішуємо м’яке еластичне тісто. Прикриваємо серветкою і ставимо на розстойку в тепле місце на 1 час. Білок що залишився збиваємо з чайною ложкою молока. Змащуємо колобок з усіх боків. Викладаємо на пекарській папір, випікаємо в, заздалегідь розігрітій, до 230 градусів духовці протягом 25 хвилин до рум’яної скоринки Готовий колобок змащуємо ще ї вершковим маслом і накриваємо серветкою на 10 хвилин.

 

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Создайте бесплатный сайт или блог на WordPress.com. Тема: Baskerville 2, автор: Anders Noren.

Вверх ↑

%d такие блоггеры, как: